Online PDS-info dag: zaterdag 31 oktober 2020

  • Online PDS-info dag: zaterdag 31 oktober 2020 - Praktijk Mental Balance
  • Online PDS-info dag: zaterdag 31 oktober 2020 - Praktijk Mental Balance
  • Online PDS-info dag: zaterdag 31 oktober 2020 - Praktijk Mental Balance
  • Online PDS-info dag: zaterdag 31 oktober 2020 - Praktijk Mental Balance
  • Online PDS-info dag: zaterdag 31 oktober 2020 - Praktijk Mental Balance

Vanwege de coronamaatregelen heeft de PDSB besloten om de PDS-infodag dit jaar online te organiseren in samenwerking met het Allergieplatform. Iedereen kan de PDS-infodag op 31 oktober GRATIS volgen. Ga hiervoor naar de website pdsb.nl

Een paar dagen voor de PDS-infodag krijg je een e-mail met de link naar de website waar je de infodag online kunt volgen. De link komt ook op deze pagina te staan.

Gedurende de hele middag kun je een webinar bekijken over de Keuzehulp PDS. Deze is vooraf opgenomen. Daarnaast kun je op gezette tijden de volgende lezingen volgen. Door middel van een chatfunctie kun je vragen stellen tijdens de lezingen. Bovendien is er een digitale informatiemarkt waarbij je informatie kunt bekijken van de sponsoren van de PDSB. 

Inschrijven

Deelname is gratis, maar we vragen je wel je van tevoren in te schrijven, zodat we kunnen zorgen dat het systeem goed is voorbereid op de hoeveelheid mensen die willen meedoen. Als je vragen hebt, kun je mailen naar infodag@pdsb.nl.

Programma

  • 12.45 – 13.00 uur Welkom en opening door dagvoorzitter Gonneke Nakazawa, coördinator Voorlichting van de PDSB
  • 13.00 – 14.30 uur 'Herstel van balans in ons darmecosysteem; feit of fabel?' door prof. dr. Eric Claassen, immunoloog en hoogleraar aan de VU Amsterdam
  • 14.45 – 15.15 uur Lezing 'Is het al feit voor een feest? Updat over het PDS-project' door Marijke Boersma van de Maag Lever Darm Stichting
  • 15.30 – 16.00 uur Lezing 'Prikkelbare darm en de bekkenfysiotherapeut' door Jenneke Kalkdijk, bekkenfysiotherapeut
  • 16.15 – 16.45 uur Lezing 'De helende werking van voetreflex' bij PDS door Marike te Lintelo, voetreflexoloog
  • 17.00 – 17.30 Lezing 'PDS en stress'  door Jacqueline Gerrits, orthomoleculair therapeut, diëtist en auteur.

Heb je vragen over de PDS-infodag? Mail dan naar infodag@pdsb.nl of bel met 088-737 4688, bereikbaar op werkdagen tussen 15:00 en 17:00 en dinsdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur.

Uitgebreide informatie over de lezingen:

1 Herstel van balans in ons darmecosysteem; feit of fabel? door prof. dr. Eric Claassen

Het darmmicrobioom is een complex ecosysteem van micro-organismen in het maagdarmstelsel dat een essentiële rol speelt bij het metabolisme, het immuunsysteem en de hormoonhuishouding. De groeiende hoeveelheid wetenschappelijk bewijs onderstreept het belang van het darmmicrobioom voor de gezondheid. De diversiteit in de samenstelling van het darmmicrobioom is hierbij de belangrijkste parameter, waarbij veranderingen in de balans – een dysbiose – kunnen leiden tot ziekte. Een dysbiose wordt dan ook geassocieerd met verschillende metabole, inflammatoire en neurologische aandoeningen waaronder PDS. Factoren zoals een ongezonde leefstijl en medicijngebruik kunnen een dysbiose induceren. In dit verhaal wordt het effect van specifieke voeding, prebiotica en probiotica op het microbioom gepresenteerd om de balans van het darmecosysteem te herstellen. Omdat het microbioom verstrekkende gevolgen heeft voor de gezondheid en daarbij relatief eenvoudig is te beïnvloeden met voeding, leefstijl en supplementen, is meer kennis over dit onderwerp van belang voor gezondheidsprofessionals, patiënten en consumenten.

Is het al tijd voor feest? Update over het PDS-project door Marijke Boersma van de Maag Lever Darm Stichting

De samenwerking tussen de PDSB, de Nederlandse Vereniging van MDL-artsen (NVMDL) en de MLDS is gestart in 2017. Wat is er tot nu toe bereikt in het PDS-project dat we zijn gestart? In deze lezing vertelt Marijke Boersma alles over bijvoorbeeld de PDS-test, de kenniscentra en de Keuzehulp PDS.

Prikkelbare darm en de bekkenfysiotherapeut door Jenneke Kalkdijk

Voor velen van ons is de betrokkenheid van een bekkenfysiotherapeut binnen de zorg van de PDS-patiënten nog niet een normaal gegeven, al klinkt de roep steeds luider, ook in internationaal wetenschappelijk onderzoek. Niet in de minste plaats omdat is aangetoond dat bekkenfysiotherapie de belangrijkste therapie is voor patiënten met verstoppingsklachten, zoals de ontlasting niet kwijt kunnen, persen, het gevoel van niet goed leeg kunnen poepen, vaak kleine beetjes poepen maar nooit goed leeg zijn, het gevoel dat er iets voor de anus zit etc. Dit kan allemaal ontstaan door een verkeerd gebruik van de bekkenbodemspieren die het bekken aan de onderzijde afsluiten. De bekkenbodem is een groot plateau aan spieren bestaande uit drie lagen. Deze bodem biedt steun aan de inwendige organen, maar moet ook goed kunnen aanspannen om ontlasting en urine op te kunnen houden en goed kunnen ontspannen om het juist door te laten.  Zonder dat je het merkt, kun je jezelf een verkeerd aan- of ontspanningspatroon aangeleerd hebben.

Als bekkenfysiotherapeut en psychosomatisch fysiotherapeut kom ik vaak mensen met PDS tegen die alsmaar de oorzaak blijven zoeken in voeding. Wat kunnen ze wel en wat moeten ze niet eten?  Die zich herkennen in het feit dat de ene keer pittig eten wel wordt verdragen en de andere keer niet, dat er bij veel stress meer buikpijn is of meer diarree. Bij wie een ongeregeld leven of veel prikkels leiden tot meer klachten. Het is erg belangrijk dat ze inzicht hierin krijgen in het hoe en waarom hiervan.

PDS is een chronisch pijnsyndroom waarbij de hersenen een grote rol spelen bij de pijngewaarwording en pijnverwerking. Met behulp van pijneducatie wordt inzicht verkregen in deze rol en in de in stand houdende factoren van pijn. Hierdoor krijg je inzicht in je eigen functioneren, wat de triggers in je leven zijn die verergering geven en kun je werken aan zelfmanagement en komen tot een vriendschap met je buik. De buik is immers de thermometer van het welbevinden. In de buik zitten heel wat emoties. Er zijn diverse tools om hieraan te werken, zoals mindfulness, hypnotherapie, hartcoherentiemethode en virtual reality. Naast de bekkenfysiotherapie kunnen al deze middelen je helpen om te komen tot inzicht en zelfmanagement ter vermindering van de PDS-klachten. Afhankelijk van het pakket aan behandelmogelijkheden kan dit ook gedaan worden binnen de behandeling van de bekkenfysiotherapeut.

4  De helende werking van voetreflex door Marike te Lintelo, voetreflexoloog

Wat kan VoetreflexPlus betekenen voor mensen met PDS? Dat wordt in deze workshop van Marike te Lintelo duidelijk. Zij heeft een behandelmethode ontwikkeld vanuit verschillende perspectieven: de westerse gezondheidsvisie, de Chinese geneeskunde en de natuurgeneeskunde. In een behandeling stimuleert ze de voetreflexzones en meridianen die corresponderen met het buikgebied. Hiermee wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam vergroot. Daarnaast werkt het zeer ontspannend. Klachten zoals een opgezette buik, problemen met de ontlasting, maar ook vermoeidheid kunnen verminderen dankzij deze behandelwijze. Tijdens deze lezing deelt Marike haar visie op de verschillende oorzaken van PDS en vertelt zij wat de succesfactoren van haar behandeling zijn.

Marike is VoetreflexPlus-therapeut, coach en docent bij Total Health Academy. Zij geeft daar onder andere de workshop Voetreflex bij darmproblemen bij kinderen aan professionals. Meer weten? Kijk op www.mariketelintelo.nl

PDS en stress door Jacqueline Gerrits, orthomoleculair therapeut, diëtist en auteur

De meeste mensen met PDS ervaren dat stress en hun gemoed invloed hebben op hun buikgevoel. Niet iedereen heeft evenveel stress en er zijn ook verschillende onderwerpen die stress geven. Enkele aspecten die tijdens deze lezing worden belicht, zijn het maken van keuzes (wat helpt om zielerust te krijgen) en het beoordelen van relaties. Welke mensen geven je liefde en begrip, welke mensen zuigen je leeg? Op welke manier kun je voor jezelf een weg vinden bij het nemen van een rustgevende beslissing? Ook beslissingen met betrekking tot je voeding komen aan de orde. Hoe kies je nu voeding die je goed doet en waar je je goed bij voelt? Hoe beter je dit voor elkaar krijgt en jouw voeding gewoon jouw voeding is in plaats van gevoelsmatig een streng dieet, hoe minder stress je hoeft te ervaren. Heb je zelf onderwerpen in het kader van PDS en stress waarvan je wilt dat Jacqueline die in haar lezing behandelt? Geef dit dan door via José Hekker, lotgenotencontact@pdsb.nl.

 

 

13 augustus 2020