Vragen over Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en PDS-therapie

  • Mental Balance FAQ
  • Mental Balance FAQ
  • Mental Balance FAQ
  • Mental Balance FAQ
  • Mental Balance FAQ
FAQ PDS-therapie

Vragen en antwoorden over Prikkelbare Darm Syndroom (PDS), PDS-therapie, darmmanagement.

Dr. Fons de Vries
PDS-therapeut (NAVP)
Registertherapeut RBZ©
RelatietherapeutWat is PDS?

PDS staat voor Prikkelbare Darm Syndroom. Het behoort tot de zogenaamde functionele buik- en maag-darmklachten, dat wil zeggen dat er geen zichtbare afwijkingen aan de darm kunnen worden vastgesteld. Er bestaat echter wel een verstoorde peristaltiek (darmbeweging) en overgevoeligheid (reactiviteit) van de darm.

Wat is een spastische darm?

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) werd vroeger ook wel spastische (dikke) darm of spastisch colon genoemd. De Engelse term voor PDS is Irritable Bowel Syndrome (IBS).

Hoe vaak komt PDS voor?

Zo’n 10-15 % van de Nederlandse bevolking heeft PDS-klachten. Zo’n 75 % hiervan is vrouw. Bij kinderen komt PDS ook voor.

Wat zijn de hoofdklachten bij PDS?

De PDS-klachten verschillen van persoon tot persoon. Een zeurende, krampende of stekende pijn in de buik is een vrij algemene klacht.  De hevigheid over een bepaalde periode kan variërend. Vaak zijn de klachten ’s avonds en ’s nachts het hevigst. De buikpijn neemt na ontlasting veelal kortstondig af. Meestal is het ontlastingspatroon verstoord. Sommige PDS-patiënten hebben last van verstopping (obstipatie), anderen kampen met diarree. Weer anderen hebben afwisselende periodes met obstipatie en diarree (alternerende type). Het ontlastingspatroon kan zelfs binnen een dag variëren. Winderigheid is een frequent ongemak. Bovendien is vaak van tijd tot tijd de buik beduidend opgezet (bloating).

Wat zijn nevenklachten bij PDS?

Naast de hoofdklacht, pijn en/of verstoorde peristaltiek van de dikke darm (colon), kan in feite ieder deel van het spijsverteringskanaal (van mond tot anus) verstoord zijn; denk bv. aan slikklachten en maagklachten. Daarnaast straalt de pijn van de dikke darm soms uit naar de (onder)rug. Ook spierpijn, hoofdpijn, oorsuizen (tinnitus), problemen met plassen, onregelmatige menstruatie en pijn tijdens of na seksuele gemeenschap zijn soms gecorreleerd met PDS-hoofdklachten. 

Wat is de hersen-darm-as?

Er bestaat een verbinding tussen de hersenen en de darm via een deel van het autonome zenuwstelsel. De hersen sturen continu de peristaltiek (bewegelijkheid) van de darm aan. Omgekeerd geeft de darm continu signalen naar de hersenen, die verwerkt worden en weer leiden tot adequate aansturing van de darm Dit ingenieuze meet- en regelsysteem noemen we de hersen-darm-as. Bij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) werkt de hersen-darm-as niet adequaat. De oorzaken van deze ontregeling zijn divers en nog steeds onderwerp van onderzoek. 

Uw vraag staat er niet bij?

Als uw vraag er niet bijstaat neem dan gerust contact op. Ik heb niet altijd op iedere vraag direct een antwoord, maar domme of rare vragen ken ik niet. U kunt altijd vertrouwen op een discrete benadering en mijn beroepsgeheim.