Ontmoetingsdag: Netwerk Nabij-de-Dood-ervaringen

  • Ontmoetingsdag: Netwerk Nabij-de-Dood-ervaringen - Praktijk Mental Balance
  • Ontmoetingsdag: Netwerk Nabij-de-Dood-ervaringen - Praktijk Mental Balance
  • Ontmoetingsdag: Netwerk Nabij-de-Dood-ervaringen - Praktijk Mental Balance
  • Ontmoetingsdag: Netwerk Nabij-de-Dood-ervaringen - Praktijk Mental Balance
  • Ontmoetingsdag: Netwerk Nabij-de-Dood-ervaringen - Praktijk Mental Balance

Op zaterdag 25 november 2017  een ontmoetingsdag in Bilthoven over Nabij-de-Dood-Ervaringen (NDE), ook bekend als BDE: Bijna-Dood-Ervaring.

De titel van de dag is: De Mythe, de Dood en het Leven

Er staat een drietal sprekers op het programma:

Rinus van Warven over De Mythe, De Dood en Het Leven. We kunnen niet anders dan in mythologische taal over onderwerpen als leven en dood denken en praten. Vrijwel alles wat in de literatuur over leven en dood geschreven is, werd altijd verklankt in de taal van de mythe. Het is zo jammer dat het woord ‘mythe’ zo’n negatieve bijklank heeft. ‘Als het een mythe is, dan is het dus niet waar.’ Toegegeven, je kunt het woord mythe negatief duiden. Als je van iets zegt dat het mythisch is, dan is het dus een fabeltje. Als Miny Potze en Rinus van Warven het hebben over mythen rondom leven en sterven, dan is dat in de meest positieve zin van het woord: hoe kunnen we aan de dood zijn ontluisterende kracht ontnemen en het Levende Leven z’n functie als Ultieme Zingever terug geven?

Miny Potze over haar pas verschenen boek: In het licht van de Schaduw – Zicht op onze levensreis. In onze huidige tijd hebben we te maken met een materialistisch mensbeeld: wie jong en sterk is moet zijn best doen om dat zo lang mogelijk te blijven, want wie niet productief is heeft geen waarde, erger nog is uitsluitend een kostenpost. Ouderdom betekent verval en de oudere faalt dus voortdurend. Het gevolg hiervan is dat er in onze cultuur, ook bij jongeren,  grote angst bestaat voor het ouder worden. Miny Potze heeft hierop een heel andere en bemoedigende visie. Deze visie baseert ze o.a. op het werk van Jung, de diepere betekenis van ouderdomssprookjes en Nabij-de-dood-Ervaringen.

Rudolf Smit bericht over het nieuwe project dat Titus Rivas en hij zijn gestart na het uitkomen van hun succesvolle boeken Wat een stervend brein niet kan en zijn Engelse vertaling The Self Does Not Die. Nu gaan ze zich richten op het sterfbedvisioen dat elementen kan bevatten die verrassend overeenstemmen met de NDE. Hij zal daarvan enkele markante voorbeelden geven.

Het programma begint om 10.30 uur en zal eindigen rond 16.00 uur met de mogelijkheid om nog even na te praten. Tijdens het middaggedeelte worden er momenten voor ontmoeting ingeruimd.

Het inmiddels vertrouwde adres Huize Het Oosten, Rubenslaan 1, 3723 BM Bilthoven. Dit is vlak bij het NS-station Bilthoven. Zie ook het kaartje hieronder. Deze locatie is ook per auto bereikbaar. Er zijn voldoende parkeerplaatsen in de Rubenslaan en op het terrein van huize Het Oosten.

Kosten

€ 25 voor donateurs van Netwerk-NDE en leden van Limen, €35 voor niet-donateurs, inclusief lunch (€12,50 voor minderjarigen boven 12 jaar).

Bij onoverkomelijke financiële bezwaren kan contact worden opgenomen met de penningmeester (via penningmeester@netwerknde.nl). Betaling geldt als aanmelding: ING-rekeningnummer NL 44 INGB 0000 19 16 76 ten name van Stichting NetwerkNDE te Kampen.

Voor onze Belgische vrienden: vermeld bij uw betaling ook nog de BIC/SWIFT-code in verband met betalingen vanuit het buitenland. Deze is INGBNL2A.

Dr. Fons de Vries
Erkend BDE / NDE-therapeut: Netwerk Nabij-de-Doodervaring

26 oktober 2017