Kom naar de PDS-infodag 2017

  • Kom naar de PDS-infodag 2017 - Praktijk Mental Balance
  • Kom naar de PDS-infodag 2017 - Praktijk Mental Balance
  • Kom naar de PDS-infodag 2017 - Praktijk Mental Balance
  • Kom naar de PDS-infodag 2017 - Praktijk Mental Balance
  • Kom naar de PDS-infodag 2017 - Praktijk Mental Balance

Prikkelbare Darm Syndroom: PDS-info dag 2017

Op zaterdag 4 november 2017 zijn PDS-patiënten en anderen die geïnteresseerd zijn in Prikkelbare Darm Syndroom van harte welkom op de landelijke PDS-infodag in Utrecht. De PDS-infodag wordt gehouden in het Beatrixgebouw, Montageweg/Jaarbeursplein, Utrecht. Het hele programma vindt plaats op de 2e verdieping. Het Beatrixgebouw ligt direct naast Centraal Station Utrecht en is dus uitstekend te bereiken per openbaar vervoer. 

WORKSHPS:

1. Het kunstje dat elimineren heet, voedselintoleranties

Denk je dat voedingsmiddelen bij jou je buikpijnklachten verergeren? Dat het eten van voedingsmiddelen met gluten, FODMAPs, lactose, histamine en dergelijke de boosdoeners zijn? Of ben je wellicht veel te streng voor jezelf en je omgeving...
Want is het verstandig om maandenlang, soms wel jarenlang, je eetpatroon aan te passen? Wanneer je onder begeleiding van een diëtist het dieet hebt voorgeschreven gekregen is er natuurlijk geen vuiltje aan de lucht, dan weet je zeker dat je geen voedingsstoffen tekort komt.

Hoe kom je er nu snel achter waar je klachten vandaan komen?
Normaal gesproken kom je eerst bij je huisarts die aan de hand van je klachten en je eetdagboek een bloedonderzoek of krasjestest voorstelt. Komt daar niets uit? Dan heb je geen allergie, maar het kan wel een voedselovergevoeligheid zijn.

In deze workshop neemt Marloes Collins van het Allergieplatform je mee in de wereld van het elimineren. Ze laat zien wat de meest voorkomende voedselovergevoeligheden zijn.

2. Orthomoleculaire geneeskunde: de nieuwe kijk op PDS

In Nederland heeft 1 op de 5 mensen regelmatig darmklachten. Omdat de klachten vaak algemeen zijn is het lastig om een diagnose te stellen. Meerdere oorzaken kunnen hierop van invloed zijn zoals: een verstoorde darmflora, spijsvertering, hormoonbalans en er kan een verhoogde stressgevoeligheid zijn.

Op de landelijke PDS-infodag gaat Petra Vermeer van praktijk de Waterlely uitleg geven hoe een orthomoleculair therapeut te werk gaat. Orthomoleculair betekent ortho = juist en moleculair = moleculen. Het gaat dus om de juiste moleculen, om de juiste voedingsstoffen (mineralen en vitamines) die het lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. 
Soms loopt dit proces niet helemaal goed en krijgen bepaalde delen van het lichaam niet voldoende voedingsstoffen, waardoor je ziek kunt worden.

Als orthomoleculair- en darmtherapeut ga je op zoek naar waar het mis gaat in het lichaam. Dit kan in de spijsvertering zijn, maar ook in de darmen. Want als afvalstoffen niet goed meer kunnen worden afgevoerd, dan kunnen voedingsstoffen niet goed meer worden opgenomen en ontstaat er een situatie die niet wenselijk is. Als de verstoringen tijdens een consult in kaart zijn gebracht, dan kan er een behandelplan worden opgesteld. Een behandelplan bestaat uit advies geven over voeding, lifestyle, beweging en suppletie.

Een goede orthomoleculair therapeut is aangesloten bij een beroepsvereniging, de MBOG. Dit is een beroepsvereniging waarbij therapeuten zijn aangesloten die een gedegen opleiding hebben genoten. Ook is het een waarborg dat de consulten bij deze therapeuten (deels) vergoed worden door de zorgverzekering. 

In deze workshop gaat Petra je uitleg geven wat orthomoleculaire geneeskunde voor jou kan betekenen!  

3. Online coaching: grip op je buik

Graag nodigt  de Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN) je uit bij deze workshop, verzorgd door diëtisten van de DCN.

Waarschijnlijk heb je al heel wat gelezen of gehoord over wat je moet eten bij klachten ten gevolge van het PDS. Vertellen deze diëtisten iets nieuws? Wie weet!

Ze vertellen je in ieder geval iets nieuws over een begeleidingsprogramma van de diëtisten van de DCN. Ze hebben dit ontwikkeld als onderdeel van hun begeleiding, omdat ze geloven in de meerwaarde van intensievere, persoonlijke begeleiding bij het ontwikkelen van een voedingspatroon dat minder klachten geeft.

Tijdens de workshop delen ze hun ervaringen die ze hebben opgedaan met de pilot die ze dit jaar hebben gehouden. Essentieel hierbij is de aansluiting bij jouw persoonlijke voeding, ervaring en klachten.
Maar bovenal kun je tijdens de workshop je vragen op de diëtisten afvuren en ervaringen delen met andere deelnemers.

4. Mindfulness voor PDS-patiënten

Ontdek hoe Mindfulness kan helpen anders om te gaan met PDS.

PDS zorgt vaak voor lichamelijke klachten, ongemak en stress. Daar zijn velen van jullie vast mee bekend. Helaas krijg je als bonus soms ook nog eens extra stress door deze klachten en word je misschien op sociaal gebied gehinderd door PDS. Hierdoor ben je wellicht geneigd om situaties te gaan vermijden. Begrijpelijk, maar is dat echt altijd nodig? Hoe ga je hier mee om? Wat zijn jouw alternatieven? Hoe maak je goede keuzes hierin?  Hoe kan je jouw pijn en draaglast verlichten? Dergelijke vraagstukken staan in deze workshop centraal.

De invloed van stress en voeding op PDS wordt besproken en ervaringen worden gedeeld. Mindfulness geeft inzicht in de manier hoe jij reageert op stress. Dat is altijd uniek. Net zoals jouw PDS-klachten en de manier hoe jij hiermee omgaat persoonlijk is. Mindfulness is een simpele en praktische methode in het ontdekken van jouw eigen patronen en het anders leren omgaan met stress en PDS.

Voor de vereniging heeft Mindfulnesstrainer Esther Mostert een workshop op maat gemaakt: 'Mindfulness als je gezondheid geen vast gegeven is.' Dit thema is ook opgenomen in de Mindfulness Mentor app. PDS-patiënten kunnen hier alvast mee aan de slag, zodat ze tijdens de workshop de diepte in kunnen gaan. Voor vragen mail de trainer gerust. Ze helpt eenieder graag, want ze weet uit ervaring hoe vervelend PDS-klachten kunnen zijn, maar ook hoe mindfulness hierbij kan helpen.

Heb je vragen over de PDS-infodag? Mail naar infodag@pdsb.nl of bel 088-7374688 (op werkdagen meestal bereikbaar tussen 15:00 en 17:00 uur en op dinsdag ook tussen 19:00 en 21:00 uur).

Op de informatiemarkt / workshop kunt u o.a. kennismaken met PDS-therapie ook wel darmmanagement genoemd. Hierbij wordt gebruikgemaakt van gespecialiseerde hypnotherapie en lichaamsoefeningen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ruim 85% hierbij blijvend baat heeft.

Praktijk Mental Balance is gespecialiseerd in PDS-therapie. Als u meer hierover wilt weten bel dan gerust Praktijk Mental Balance: 033 – 470.23.21.

Praktijk Mental  Balance: PDS-therapie
PDS-therapie voor Amersfoort, Utrecht, Gooi, Gelderland en omstreken.


Dr. Fons de Vries
PDS-therapeut

24 oktober 2017