Netwerk Nabij-de-Dood-Ervaring

  • Netwerk Nabij-de-Dood-Ervaring  - Praktijk Mental Balance
  • Netwerk Nabij-de-Dood-Ervaring  - Praktijk Mental Balance
  • Netwerk Nabij-de-Dood-Ervaring  - Praktijk Mental Balance
  • Netwerk Nabij-de-Dood-Ervaring  - Praktijk Mental Balance
  • Netwerk Nabij-de-Dood-Ervaring  - Praktijk Mental Balance

De Nabij-de-Dood-Ervaring (NDE) wordt ook wel een Bijna-Dood Ervaring (BDE) genoemd. Steeds meer mensen hebben een voorkeur voor de term Nabij-de-Dood-Ervaring i.p.v. Bijna-Dood Ervaring, dit overeenkomstig de Engelse term Near-Death Experience.  Een Nabij-de-Dood-ervaring is een geheel van indrukken tijdens een bijzondere bewustzijnstoestand, die het gevolg is van een periode van klinisch dood zijn, een ernstige ziekte, een bijna fatale situatie of een stervensproces, maar een NDE/BDE kan ook voorkomen bij hoge stress of diepe meditatie, of zelfs heel spontaan zonder enige aanleiding.
Uit Amerikaanse en Duitse enquêtes en een recente herwaardering van deze onderzoeken, als ook een Australisch onderzoek is gebleken dat ongeveer 2% van de bevolking een NDE/BDE of een soortgelijke ervaring (bv. uittredingsverschijnselen) heeft meegemaakt. Dat wil zeggen dat er in Nederland enkele honderdduizenden mensen zo’n ervaring hebben gehad.

De cardioloog Pim van Lommel schreef hierover het bekende boek ‘Eindeloos bewustzijn’.
Hij definieert een Bijna-Dood Ervaring als volgt:
“Een bijna-dood-ervaring is een geestelijke ervaring die kan optreden tijdens een periode van klinische dood, maar ook tijdens een stervensproces of soms zonder duidelijke aanleiding. De bijna-dood-ervaring is een universele ervaring die over de hele wereld en door alle tijden heen wordt vermeld, die onafhankelijk is van leeftijd, intellect of godsdienst.”

Op de geheel nieuwe website van het Netwerk Nabij-de-Dood ervaring is veel nieuwe informatie te vinden over Bijna-Dood Ervaringen. Veel mensen met een NDE vinden dat hun leven hierdoor is verrijkt en meer diepgang heeft verkregen. Dit wil niet zeggen dat een NDE voor sommige mensen niet moeilijk is. Meer dan de helft van ondervraagde NDE ’ers geeft aan dat ze behoefte hebben of hadden aan geestelijke hulpverlening. Uit onderzoek blijkt dat ruim 19% van de mensen na een NDE hoger scoort op psychopathologische problematiek dan een gemiddelde psychiatrische patiënt. Veel huisartsen, psychologen, psychotherapeuten en psychiaters zijn weinig bekend met het fenomeen Nabij-de-Dood-Ervaring (NDE).

Het Netwerk Nabij-de-Dood-ervaring geeft in een alfabetische lijst gespecialiseerde hulpverleners voor NDE aan. Fons de Vries (BDE-therapeut) van Praktijk Mental Balance te Amersfoort is een van deze erkende NDE-hulpverleners. Hij heeft een uitgebreide ervaring met hypnotherapie en Bijna-Dood Ervaringen, waarbij het onbewuste wordt aangesproken voor effectieve verwerking. In deze lijst met NDE-hulpverleners kan men naar voorkeur en regio gespecialiseerd NDE-hulpverlening selecteren.

Dr. Fons de Vries
BDE-therapeut
Praktijk Mental Balance
Amersfoort-Utrecht, Gooi, Gelderland en omstreken
BDE-therapie, integratieve psychotherapie, hypnotherapie, relatietherapie en PDS-therapie
 

5 september 2015